تحول در علوم انسانی اسلامی برای حل چالشهای اجتماعی و اقتصادی کشور ضروری است

تحول در علوم انسانی اسلامی برای حل چالشهای اجتماعی و اقتصادی کشور ضروری استرییس مجلس گفت: راه برون رفت از چالشهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور، احیای علوم انسانی اسلامی بر اساس اصول و ارزشهای اسلامی است.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تو
، محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، در همایش بینالمللی علوم انسانی اسلامی با بیان اهمیت تحول در علوم انسانی بر مبنای معارف اسلامی، گفت: علوم انسانی اسلامی باید بهعنوان اساس و محور تمامی تحولات علمی و فرهنگی کشور مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: در دنیای امروز، که با چالشهای متعدد فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی روبهرو هستیم، تنها راه برونرفت از این مشکلات، بازسازی و احیای علوم انسانی اسلامی است که بتواند بر اساس اصول و ارزشهای اسلامی، الگویی نوین از توسعه و پیشرفت را ارائه دهد.
قالیباف همچنین تأکید کرد: این همایش فرصت مناسبی است تا نخبگان و دانشمندان از سراسر جهان در این مسیر گام بردارند و بهویژه با توجه به تجربیات موفق انقلاب اسلامی، نظامهای علمی و تربیتی متناسب با نیازهای جامعه اسلامی تولید کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی خواستار همکاری و همافزایی بیشتر میان دانشگاهها، حوزههای علمیه و مراکز تحقیقاتی در زمینه علوم انسانی اسلامی شد تا این تحولات بهطور مؤثرتر در جامعه پیادهسازی شود.
قالیباف اظهار داشت: عالم و محقق علوم انسانی اسلامی باید از تکرار ایدهآلها خودداری کرده و به تحلیل دقیق وضعیت خبرگزاری توود پرداخته و راهکارهای عینی برای رسیدن به وضعیت مطلوب ارائه دهد. چرا که کار علمی باید به نفع منافع عمومی جامعه باشد.
وی افزود: در چله دوم انقلاب اسلامی، کشور بیش از هر زمان دیگری به علوم انسانی اسلامی نیاز دارد؛ به ویژه در دو حوزه سازماندهی زیست عمومی مردم و حکمرانی بر اساس آموزش و ارزشهای دینی. این دو نیاز ضروری مستلزم فهم دقیق مسائل و وضعیتهای خبرگزاری توود است.
قالیباف با انتقاد از نخبگان که در سالهای اخیر بیشتر درگیر اثبات یا انکار علوم انسانی اسلامی بودهاند، تأکید کرد: تجربه جمعی ما، چه موفق و چه ناموفق، میتواند به عنوان منبعی برای تولید و تکثیر الگوهای علمی و عملیاتی در این حوزه باشد.
قالیباف تصریح کرد: امروز، در نزدیکی ۵۰ سالگی انقلاب اسلامی، جامعه با انباشت مسائل مختلف روبهرو است که پاسخ درخوری برای آنها تولید نشده است. از طرف دیگر، نظام حکمرانی هم گزینههای موثر و متنوعی برای حل این مسائل ندارد. نتیجه این وضعیت، دلزدگی و احساس ناکارآمدی است.
وی بیان کرد: تا زمانی که جامعه مشکلات خود را در علوم انسانی اسلامی نبینند و فواید آن را درک نکنند، از یافتههای این حوزه استفاده نخواهند کرد و در نتیجه، حمایت عمومی از تلاشهای علمی وجود نخواهد داشت. اگر موضوعی به گفتمان عمومی تبدیل شود، مردم خود به مطالبهگران آن خواهند شد و جامعه علمی نیز آن را به طور تخصصی بررسی خواهد کرد. این فرآیند باعث میشود که نظام حکمرانی ضرورت و مشروعیت برای پیگیری آن پیدا کند.
قالیباف تأکید کرد: حکمرانی باید فضا را برای تولید و رقابت ایدهها در زمینه علوم انسانی اسلامی فراهم کند و خود را با نتایج جامعه علمی تطبیق دهد. پژوهشهای علوم انسانی اسلامی که به حل مسائل مردم و تعیین خیر عمومی نزدیکترند باید اولویت داشته باشند.
وی افزود: دعواهای متعصبانه و رویکردهای افراطی باید کنار گذاشته شود. علوم انسانی اسلامی پروژهای شکستخورده نیست، بلکه پروسهای ناتوان است که نیاز به بازنگری دقیق دارد. به نظر میرسد که زمان در حال سپری شدن است و مردم و حکمرانی کشور هیچکدام از یافتههای علوم انسانی اسلامی بینیاز نیستند، اما نمیتوانند همیشه منتظر نتایج آن بمانند.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه تجربه چهار دهه حکمرانی انقلاب اسلامی باید به عنوان یکی از منابع اصلی تولید دانش در این حوزه مورد استفاده قرار گیرد، افزود: تجربه حکمرانی در چله اول انقلاب میتواند و باید به عنوان منبعی برای تولید گزارهها و الگوهای علمی در علوم انسانی اسلامی مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
قالیباف در ادامه سخنان خود بر لزوم دوری از رویکردهای مقلدانه و متحجرانه در فرآیند رشد علمی تأکید کرد و گفت: تقلید و تحجر نه تنها به رشد علوم انسانی اسلامی کمکی نمیکند بلکه به حکمرانی کارآمد نیز آسیب میزند. بر اساس تأکید مقام معظم رهبری، شتاب رشد علمی ما باید با نیازهای کشور همراستا شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین تصریح کرد که احیای نهضت علمی و نرمافزاری در کشور و بازتعریف جایگاه علوم انسانی در رشد و پیشرفت کشور از اولویتهای مهم در این دوره است. وی تجربه حکمرانی چهار دهه اخیر را منبعی ارزشمند برای تولید و تحلیل علمی در علوم انسانی اسلامی دانست و تأکید کرد که این تجربهها باید با نگاه نقادانه و خلاقانه بررسی شوند.
قالیباف همچنین تأکید کرد: در صورت تحقق این رویکرد، کشور قادر خواهد بود به تحولی اساسی در حوزه علوم انسانی دست یابد و این تحولات به اصلاح و بهبود وضعیت حکمرانی و زندگی مردم خواهد انجامید.