وزیر امور خارجه فرانسه، ایران را به فعالسازی تحریمهای گسترده تهدید کرد

وزیر امور خارجه فرانسه، ایران را به فعالسازی تحریمهای گسترده تهدید کردوزیر امور خارجه فرانسه در مصاحبهای با روزنامه لوموند، با تکرار ادعاهای غربی علیه برنامه هستهای ایران، تهدید کرد در صورت عدم بازگشت ایران به مذاکرات، تمامی تحریمهای بینالمللی لغو شده طی یک دهه اخیر، تابستان امسال مجدداً فعال خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری تو
، مواضع پوچ و تکراری آمریکا و کشورهای غربی درباره «بازگشت ایران به میز مذاکره» درحالی عنوان میشوند که ایران هرگز میز مذاکره را ترک نکرده، بلکه در جریان گفتوگوهای غیرمستقیم با ایالات متحده، با تجاوزات رژیم اسرائیل با مشارکت و همکاری آمریکا مواجه شد.
«ژان نوئل بارو» وزیر امور خارجه فرانسه طی مصاحبهای با روزنامه «لوموند» گفت: «برای حل بحران ایران، فرانسه و شرکای آلمانی و بریتانیاییاش اهرم بسیار قدرتمندی دارند. با یک نامه ساده پستی، میتوانیم تحریم جهانی تسلیحات، تجهیزات هستهای، بانکها و شرکتهای بیمه را که ۱۰ سال پیش برداشته شده بود، دوباره علیه ایران اعمال کنیم.»
وزیر خارجه فرانسه مدعی شد: «اگر ایران از مذاکره برای یک چارچوب سختگیرانه و پایدار برای فعالیتهای هستهای خود که منافع امنیتی ما را تضمین میکند، امتناع ورزد، میتوانیم این مکانیسم را در طول تابستان فعال کنیم.»
او درخصوص اینکه آیا «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا باید به تنهایی با ایران مذاکره کند یا خیر، گفت: «ما درباره از سرگیری مذاکرات آمریکا با ایران حمایت میکنیم اما ضروری است که منافع امنیتی ما نیز در نظر گرفته شود. خاک اروپا بهطور بالقوه در برد موشکهای طراحی شده ایران قرار دارد.»
خبرنگار روزنامه فرانسوی لوموند به مسئله مهمی اشاره کرد و پرسید: فرانسه در این حملات شرکت نکرد اما حمله اسرائیل و بمبارانهای ۲۱ ژوئن آمریکا را نیز محکوم نکرد. آیا صادقانه نیست که مانند «فردریش مرتس» صدراعظم آلمان اعتراف کنیم که اسرائیل و ایالات متحده «کار کثیف» را برای غرب انجام دادهاند؟
ژان نوئل بارو در پاسخ به این پرسش بحثبرانگیز گفت: «این حملات مطابق با قوانین بینالمللی نیستند. آنها قطعا برنامه هستهای ایران را به عقب راندهاند اما تنها یک چارچوب مذاکرهشده به ما اجازه میدهد تا به طور دائم از این خطر جلوگیری کنیم.»
خبرنگار در ادامه این مصاحبه به توافق وین ۲۰۱۵ پرداخت و گفت: آیا مبنای مذاکرات باید توافق وین باشد که در سال ۲۰۱۵ امضا و در سال ۲۰۱۸ توسط دونالد ترامپ رد شد یا باید نظریههای حداکثری ایالات متحده را بپذیریم که هرگونه غنیسازی اورانیوم را از ایران رد میکند؟
وزیر خارجه فرانسه در جواب این سوال ادعا کرد: «این مبانی در مقایسه با مبانی سال ۲۰۱۵ جدید هستند. امروزه، مسئله نه تنها در نظر گرفتن برنامه هستهای، بلکه نظارت بر فعالیتهای بالستیک و حمایت ایران از گروههای تروریستی است که از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ نشان دادهاند که تا چه حد منطقه را بیثبات میکنند. در مورد غنیسازی اورانیوم، آنچه ضروری است این است که ایران تحت هیچ شرایطی نمیتواند به سلاح هستهای دست یابد.»
وی افزود: «علاوه بر این، ارزیابی این برنامه به شدت به کار آژانس بینالمللی انرژی اتمی متکی است. بنابراین، ما تهدیدات ایران علیه مدیرکل آن را به شدت محکوم میکنیم و از تهران میخواهیم که به همکاری خود با آژانس ادامه دهد و به پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای متعهد بماند. این پیمان مانع از مسابقه تسلیحات هستهای شده است که میتوانست جهان را در ناامنی عظیمی فرو ببرد. همچنین، پنج قدرت هستهای، حافظان این پیمان هستند. با توجه به شدت بحرانهای بینالمللی، این اعضای دائم شورای امنیت از جمله فرانسه، بریتانیا، چین، روسیه و ایالات متحده نقشی برای ایفا دارند. این مشورتها باید انجام شود و به همین دلیل است که رئیسجمهور بعدازظهر سهشنبه با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه تماس گرفت.»
جنگ غزه
وزیر امور خارجه فرانسه در رابطه با جنگ نوار غزه و چشمانداز آتشبس در این باریکه که دونالد ترامپ بارها مدعی در دسترس و قریبالوقوع بودن آن شده است، گفت: «ایالات متحده، پس از مداخلهاش علیه ایران در حمایت از اسرائیل، حق دارد انتظار داشته باشد که بنیامین نتانیاهو تمام تلاش خود را برای دستیابی به آتشبس در اسرع وقت در نوار غزه، جایی که وضعیت کاملا غیرقابل توجیه است، انجام دهد. حماس، که هنوز حدود پنجاه اسیر را در تونلهای جهنمی غزه در اختیار دارد، نیز باید با آزادی آنها موافقت کند، شکست خود را بپذیرد و به خلع سلاح متعهد شود.»
ژان نوئل بارو در ادامه این مصاحبه سریعا به موضع و رویکرد فرانسه در قبال اسرائیل اشاره کرد و افزود: «ما همچنان بهطور تزلزلناپذیری به امنیت اسرائیل متعهد هستیم البته این به معنای حمایت بیقید و شرط ما نیست و از طرفی محکوم کردن نقض قوانین بینالمللی توسط اسرائیل (استعمار، آوارگی اجباری جمعیت، مسدود کردن کمکهای بشردوستانه، حمله به غیرنظامیان و غیره) توهینی به مردم اسرائیل نمیباشد. تنها راهحلی که میتواند امنیت بلندمدت اسرائیل را تضمین کند، راه حل ۲ دولتی است.»
او در پرسشی مبنی بر پاکسازی قومی در غزه گفت: «من صلاحیتهای قانونی را به دادستانها و قضات واگذار میکنم که وظیفه آنها تعیین این موضوع است. دادگاههای بینالمللی به این موضوع رسیدگی کردهاند و هنوز نتیجهای نگرفتهاند. آنها به مقامات اسرائیلی دستور دادهاند تا اقداماتی را برای جلوگیری از این خطر انجام دهند.»
وزیر امور خارجه فرانسه در ادامه گفتوگو با لوموند به جنگ اوکراین پرداخت و ادعا کرد: «ما از بدترین سناریوی تسلیم عجولانه اوکراین اجتناب کردهایم. تنها مانع صلح، ولادیمیر پوتین است. او در اوکراین دارد بهتدریج از کوره در میرود. با وجود بسیج بیش از حد نیروهای نظامیاش، از ابتدای سال تنها توانسته ۰.۲۵ درصد از خاک اوکراین را فتح کند، آن هم با هزینه تلفات انسانی بسیار سنگین.»
وی افزود: «در روزهای آینده، ما سختترین تحریمهای اروپایی را که در سه سال گذشته اعمال کردهایم، تصویب خواهیم کرد. این تحریمها با هماهنگی ایالات متحده اجرا خواهند شد، جایی که انتظار میرود بستهای از تحریمهای گسترده در اوایل ژوئیه توسط سنای ایالات متحده تصویب شود.»
جنگ اوکراین که در زمستان سال ۲۰۲۲ آغاز شد، همچنان در وضعیت نامعلومی بهسر میبرد و مذاکرات صلح آن در هالهای از ابهام است زیرا طرف اوکراینی به راهحلهای نظامی در میدان جنگ معتقد است اما طرف روسی خواستار دیپلماسی و آغاز مذاکرات شده و اخیرا «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه نیز از آمادگی کشورش برای دور سوم مذاکرات صلح خبر داده است.