طرح اسرائیل برای مهندسی مردم غزه چیست؟/ شهر چادری «حقوق بشردوستانه» در کجا احداث می شود؟
طرح اسرائیل برای مهندسی مردم غزه چیست؟/ شهر چادری «حقوق بشردوستانه» در کجا احداث می شود؟اسرائیل بنا دارد برای مهندسی جمعیت نوار غزه، آنها را در شهری چادری گردهم آورد به طوری که هرگز اجازه خروج از آن را نخواهند داشت.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تو
، این روزها یکی از موضوعات مهمی که در فضای داخلی اسرائیل مطرح است بحث احداث شهر حقوق بشردوستانه بر روی ویرانه های رفح در جنوب نوار غزه است. در همین راستا روز یکشنبه (۲۲ تیر) نشستی با حضور مقامات ارشد در دفتر نخست وزیری اسرائیل برگزار شد. در آنجا مقامات نظامی اسرائیل طرح بهروز شدهای را برای ساخت این شهر بشردوستانه برنامهریزی شده ارائه کردند. در این میان شکاف بین طرح ارائه شده توسط مقامات میدانی نظامی و خواستههای مقامات سیاسی، بحث داغی را برانگیخت.
در همین حال، نیویورک تایمز روز دوشنبه گزارش داد مقامات اسرائیلی در هفتههای اخیر در حال ارائه توضیحاتی به روزنامهنگاران و متخصصان خارجی در مورد طرح متمرکز کردن صدها هزار غیرنظامی فلسطینی در منطقهای تحت کنترل نیروهای دفاعی اسرائیل در نزدیکی مرز غزه و مصر بودهاند.
بر اساس این گزارش، کارشناسان حقوقی هشدار دادهاند این طرح نقض قوانین بینالمللی خواهد بود. زیرا غیرنظامیان از بازگشت به خانههای خود در سایر نقاط غزه به طور نامحدود منع میشوند، محدودیتی که نوعی پاکسازی قومی محسوب میشود.
گروهی از کارشناسان اسرائیلی در زمینه حقوق بینالملل نامهای سرگشاده به اسرائیل کاتز، وزیر دفاع و ایال زمیر، رئیس ستاد ارتش اسرائیل ارسال کردند. در این نامه، آنها هشدار دادند این طرح میتواند نوعی «انتقال اجباری» باشد، عملی که طبق قوانین بینالمللی جرم محسوب میشود. کارشناسان در این نامه تأکید کردند اگر این طرح اجرا شود، «مجموعهای از جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت محسوب میشود و تحت شرایط خاص، میتواند به جرم نسلکشی منجر شود.»
پیش از گزارش منتشر شده روز دوشنبه نیز افرات ریتان، نماینده کنست، در نامهای به یولی ادلشتاین، رئیس کمیته امور خارجه و امنیت کنست، خواستار برگزاری جلسه بحث کمیته در مورد تصمیم دولت برای ایجاد شهر بشردوستانه در غزه با بودجه اسرائیل شد. ریتان خواستار علنی بودن این جلسه شد. ریتان نوشت: «این شهر چادری برای اسکان بین نیم میلیون تا یک میلیون نفر از ساکنان نوار غزه در نظر گرفته شده است و هزینه اولیه آن ۲.۹۸ میلیارد تا ۴.۴۷ میلیارد دلار تخمین زده میشود که این مبلغ از بودجه دولت، از جمله برای ساخت زیرساختهای آب، برق و فاضلاب، صرف خواهد شد.»
همچنین گزارش شد اسرائیل کاتز در یک نشست مطبوعاتی، صریحاً گفته است ساکنان غزه را که در شهر بشردوستانه متمرکز خواهند شد، از خروج از مرز غزه منع خواهد کرد و بعداً کل جمعیت غزه در آنجا متمرکز خواهند شد. به گفته ریتان، «طرح ایجاد این شهر چادری سوالات بسیار دشواری را مطرح میکند و پیامدهای آن برای امنیت، اقتصاد و جایگاه بینالمللی اسرائیل در جهان، از جمله خطر محاکمه سربازان ارتش اسرائیل، بیسابقه و خطرناک است.»
با توجه به چنین برنامه ای، روزنامه بریتانیایی گاردین نیز هفته گذشته گزارش داد نزدیک به ۶۰ نماینده مجلس حزب کارگر بریتانیا نامهای را امضا کردهاند که در پاسخ به اظهارات کاتز در مورد طرح انتقال جمعیت غزه به اردوگاهی که قرار است بر روی ویرانههای رفح ساخته شود، از دولتشان میخواهد که فوراً کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد. نمایندگان مجلس، از هر دو جناح میانه و چپ حزب، در نامه خود نگرانی عمیق خود را در مورد آنچه «پاکسازی قومی در غزه» مینامند، ابراز کردند. آنها از وزیر امور خارجه بریتانیا خواستند اقدامات فوری را برای جلوگیری از اجرای طرح اسرائیل در رفح انجام دهد و بدون تأخیر، به رسمیت شناختن کشور فلسطین را اعلام کند.
نمایندگان مجلس بریتانیا نوشتند: «ما با فوریت فراوان در مورد اعلام وزیر دفاع اسرائیل مبنی بر برنامههایش برای انتقال اجباری همه شهروندان فلسطینی در غزه به اردوگاهی در شهر ویران شده رفح، بدون اجازه خروج آنها، برای شما مینویسیم. این طرحها توسط مایکل سفارد، وکیل ارشد حقوق بشر اسرائیلی، به عنوان طرح عملیاتی برای جنایت علیه بشریت - انتقال جمعیت به لبه جنوبی غزه در آمادهسازی برای اخراج از نوار غزه تشریح شده است. اگرچه این توصیف دقیقی است، اما ما معتقدیم که تعریف واضحتری نیز وجود دارد: پاکسازی قومی غزه.»
همچنین، فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان که این روزها از جمله حامیان دوآتشه اسرائیل در محیط بین الملل است، به شدت از این طرح انتقاد کرد. مرتس طی مصاحبهای تلویزیونی با شبکه تلویزیونی ARD، آنچه در غزه اتفاق میافتد را «کاملاً غیرقابل قبول» توصیف کرد. وی همچنین قاطعانه خواستار افزایش کمکهای بشردوستانه و یک راه حل فوری دیپلماتیک برای درگیری جاری شد.
افشاگری اصلی زمانی رخ داد که مرتس جزئیات مکالمات خصوصی خود با بنیامین نتانیاهو را فاش کرد. مرتس گفت: «من از آنچه دولت اسرائیل هفتههاست در نوار غزه انجام میدهد، خوشم نیامده و آن را ابراز کردهام.» و بلافاصله افزود: «من در تماسهای تلفنیمان ناراحتی خود را به نتانیاهو منتقل کردم.
ایده چنین شهری در جهت مهندسی جمعیت نوار غزه است. از سویی مقامات اسرائیل بارها اعلام کردند مردم غزه می توانند این باریکه را ترک کنند اما در این کار اجباری نخواهند داشت. اگرچه آنها بر «عدم اجباری» بودن این کار اشاره دارند اما اعمال فشارهای اقتصادی و اجتماعی بر ساکنین غزه در راستای ترغیب آنها به خروج است. احداث چنین شهری چادری هم در واقع ارائه دورنمایی به مردم غزه است که بدانند اسرائیل اجازه زندگی سابق را به آنها نمی دهد و بهتر است بین سکونت در چادر و یا خروج از نوار غزه و ساکن شدن در سایر کشورها، یکی را برگزینند.
اما ایجاد چنین شهری هم نیازمند هزینه زیادی است. از سوی احزاب اپوزسیون در اسرائیل، مخالف آن هستند. بنابراین محتمل است این پروژه هم به نتیجه ای نرسد ولی این به معنای دست کشیدن کابینه راستگرای نتانیاهو از بیرون راندن فلسطینی ها از غزه نیست.